Den nye EY-sjefen:

Stolt når tidligere kolleger blir CFO

Bærekraft og teknologi vil drive veksten i EY de neste ti årene, tror Arbab Dar, ny leder for EY i Norge. Mannen med foreldre fra Pakistan, håper de aldri blir fornøyd med mangfoldsarbeidet, og sier at EY fortsatt har langt å gå på kjønnsbalanse.

Revisor vil være en sentral premissgiver for at samfunnet skal kunne stole på selskapenes bærekraftsrapportering, sier EYs nye leder i Norge, Arbab Dar.
Publisert Sist oppdatert

– Familien Dar har aldri blitt den store klanen i Norge, det er ikke så mange av oss. Jeg vokste opp på Grünerløkka før hipsterne flyttet inn. Det sier mye om Norge generelt, og EY spesielt, at det er så gode muligheter til å utvikle seg for en person som vokste opp i ganske enkle kår. 

Mangfold: Ikke fornøyd med kjønnsbalansen

Vi tok mangfoldspraten først som sist med EYs nye leder for selskapets 2.400 ansatte i Norge, Arbab Dar. Selv er han minst like mye opptatt av kjønn, kompetanse og mangfold i EY som han er av legning, etnisitet og sosial bakgrunn.

– Jeg håper vi aldri blir fornøyd med status for mangfold i EY. Så vil jeg si at vi absolutt trenger å prioritere bedre kjønnsbalanse. Vi har kontinuerlig fokus på det, både når det gjelder rekruttering og i opprykksprosesser. 

– Samtidig vil jeg slå et slag for å forstå og lykkes med mangfold også på en annen måte. Ja, vi skal være et sted hvor alle skal kunne lykkes uavhengig av bakgrunn, det er grunnleggende. Men skal vi vinne frem overfor kundene og som arbeidsplass, trenger vi også et mangfold av personligheter, egenskaper og kompetanse.

En stolt revisor med klassisk erfaring

Det siste året har flere kandidater blitt vurdert til jobben som Dar fikk den siste uken i mai, og rundt 50 partnere har vurdert dem og sagt sin mening. Dar har selv en klassisk bakgrunn: Revisorutdanning, bransjespesialisering som revisor, ekstern CFO-erfaring, og så rådgivning.

– Jeg er en stolt revisor. Vi er samfunnets tillitspersoner. Tilliten vi bidrar til er viktig for at mange ting i samfunn og næringsliv skal fungere. Oppkjøp av bedrifter er vanskelig å se for seg uten revisor. Det samme gjelder skatteinnkrevingen, og det er bare to eksempler på helt sentrale bidrag fra revisor når det gjelder tillit og transaksjoner.

Dar ble selv tidlig trukket mot bank og finans, og tok derfor steget til Nordea etter nesten sju år i EY. Her gikk han fra controller til CFO for den norske virksomheten, før han igjen gikk tilbake til EY. Vel «hjemme igjen» ble han rådgiver for CFOer i nettopp finansbransjen. 

– Hvilke tanker gjør du deg om at så mange av de ansatte i de store revisjons- og rådgivningsmiljøene forlater dere, etter alt dere investerer i dem?

Vårt mål er å utdanne morgendagens ledere, og når våre tidligere kolleger lykkes utenfor EY, viser det at vi er veldig relevante og attraktive.

Arbab Dar,
Managing partner, EY

– Først og fremst blir jeg veldig stolt av å møte igjen tidligere kolleger i leder- og spesialiststillinger i økonomiavdelingene hos kundene våre. Vårt mål er å utdanne morgendagens ledere, og når våre tidligere kolleger lykkes utenfor EY, viser det at vi er veldig relevante og attraktive. 

Bærekraft og teknologi definerer videre vekst for EY

Når Dar nå overtar som leder etter Christin Bøsterud, kan EY se tilbake på 70 prosent vekst i inntektene siste seks år. Dar er ydmyk når det gjelder hvordan han skal bidra til å ta selskapet videre:

– Christin har vært leder for en utvikling som åpenbart er positiv for oss. Både overfor kunder og internt har det blitt gjort veldig mye riktig. Bare det å ta dette videre er et stort ansvar og en utfordring, som vi er mange som skal samarbeide om. Og samarbeid er noe som jeg personlig brenner for: Jeg mener at vi er aller best når vi «teamer opp» som partnerskap og løser kundens utfordringer.

Ikke uventet tror Dar at veksten de neste ti årene vil ha to fellesnevnere: Bærekraft og teknologi.

– Revisor vil være en sentral premissgiver for at samfunnet skal kunne stole på selskapenes bærekraftsrapportering. Som rådgivere spiller vi en viktig rolle ikke bare i å hjelpe selskapene med den praktiske rapporteringen for å overholde alle kravene; vi skal også hjelpe kundene til å se den strategiske agendaen innen bærekraft.

– Når det gjelder teknologi, kan vi ta generativ kunstig intelligens som et aktuelt eksempel. Selv har EY på verdensbasis investert 1,4 milliarder dollar i KI, blant annet i det som kan beskrives som en intern ChatGPT, for å ivareta konfidensialitet. Dette kan tjene som et eksempel på ett av våre bidrag som rådgivere: Skal bedriften slippe alt løs i åpne kanaler, eller skal de få på plass governance-strukturer først?

40 år gamle Dar tiltrer stillingen som administrerende direktør i EY 1. juli.

Powered by Labrador CMS