Altinn skal bli «født på ny», dette må revisorer og regnskapsførere (og kundene deres) gjøre
I juni 2026 skal Altinn dø i sin nåværende inkarnasjon. Innen den tid skal Altinn 3 for lengst være på plass og blant annet gjøre hverdagen enklere for deg som utfører oppgaver på vegne av kunder. Her er det du må gjøre.

Skatteetaten står foran en omfattende modernisering av sine digitale tjenester gjennom overgangen fra Altinn II til Altinn 3.
Dette er en endring som får mye å si for hvordan regnskapsførere, revisorer og deres kunder samhandler digitalt med det offentlige. Altinn II skal gå ut av tiden juni 2026, og i siste nummer av Skatteetatens magasin Skatteinfo forteller de hva berørte aktører må gjøre for å forberede seg på overgangen – og etter hva vi forstår, er det det egentlig bare å begynne så fort som mulig.
Bedre digital samhandling
Den mest omfattende endringen i denne moderniseringen, er overgangen fra dagens rollebaserte system til et nytt system med tilgangspakker. Der Altinn II har operert med brede, generelle roller som gir omfattende tilgangsrettigheter, innfører Altinn 3 mer presise og spesifikke tilgangspakker. Ifølge Skatteetaten skal dette nye systemet gi virksomhetene langt bedre kontroll og oversikt over hvem som har tilgang til hvilke tjenester.
Tilgangspakkene blir organisert i logiske kategorier, hvor man kan gi tilgang både på overordnet kategorinivå og mer detaljert nivå. Dette gir en mer finmasket kontroll over tilgangsrettigheter enn dagens system, og gjør det enklere å følge prinsippet om «minste nødvendige tilgang» i praksis.
Skatteetaten forteller at det skal opprettes funksjonalitet som systemleverandørene kan benytte for å gi brukerne anledning til å styre tilganger direkte i blant annet årsoppgjørsprogram, regnskaps-, lønns- og personalsystem. Dette er de og programmet Nye Altinn allerede i dialog med systemleverandører om.
Dette blir viktig for regnskapsførere og revisorer, for tilgangsrettighetene som er delegert i eksisterende versjon av Altinn, må gjøres på nytt i Altinn 3. Dette gjelder både kunders delegering til regnskapsfører eller revisor, og interne delegeringer i regnskaps- og revisjonsselskaper. Ett viktig unntak finnes imidlertid: Roller som er tildelt via Enhetsregisteret, vil automatisk bli overført til det nye systemet.
Slik sikrer du en smidig overgang
Systemendringene strekker seg også til selve skjemahåndteringen. Dagens Altinn II-skjemaer vil erstattes av nye skjemaer direkte fra Skatteetaten, og allerede for inntektsåret 2025 vil enkelte skjemaer bare kunne leveres maskinelt. Ved rapportering av tredjepartsopplysninger må hver innsending knyttes til én spesifikk oppgavegiver.
Skatteetaten håper nok på at de senere års endringer rundt innsending av skattemeldingen har lært norske bedrifter å unngå skippertaksmetoden. De anbefaler virksomhetene å starte forberedelsene så snart som mulig, og senest høsten 2025.
Dette vil innebære å gjøre en grundig gjennomgang av dagens delegeringer og tilganger, samt å utarbeide en konkret plan for håndtering av nye delegeringer. Det vil også være viktig å etablere en god dialog med systemleverandører om nødvendige oppdateringer og tilpasninger – helst så tidlig som mulig.
Det er viktig at ansatte bruker tid på å sette seg grundig inn i det nye tilgangssystemet, det vil sikre at bruken av det nye tilgangssystemet kan bli mest mulig effektiv. Samtidig må virksomhetene sørge for å kommunisere godt med kundene rundt de kommende endringene – ikke minst for ny delegering av tilganger.