116 000 foretak står i fare for å få tvangsmulkt
Mange har fortsatt ikke rapportert inn reelle rettighetshavere til nytt register. Fristen for å unngå tvangsmulkt er 31. juli.

1. oktober i fjor åpnet Register over reelle rettighetshavere i Brønnøysund, et register som skal gi oversikt over opplysninger om eierforhold og kontroll over virksomheter som driver aktivitet i Norge.

– Ved å identifisere de reelle rettighetshaverne i en virksomhet, vil offentlige myndigheter, rapporteringspliktige og andre aktører som har tilgang til registeret, blant annet pressen, få informasjon om hvem som egentlig står bak virksomheten. Vi forventer at dette vil være et verdifullt bidrag i kampen mot økonomisk kriminalitet, sier adm. direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen.
Han er opptatt av at selskaper og deres eiere skal få med seg at fristen for å rapportere inn de påkrevde opplysningene er plassert midt i sommerferien – 31. juli – og rundt 116 000 selskaper og andre rapporteringspliktige har ennå ikke innrapportert hvem som er reell eier av foretaket.
– Dersom dette ikke skjer innen fristen, påløper tvangsmulkt. Det kan utgjøre drøyt 36 000 kroner for én ukes forsinkelse, sier Aale-Hansen.
Ingen utsettelser
Han forteller videre at dette er en oppgaveplikt hvor det ikke er mulig å søke om utsettelse med å registrere nødvendige opplysninger. En tvangsmulkt kommer likevel ikke til å dukke opp overraskende i postkassen, siden de som har forsømt sine plikter skal få varsel om dette i Altinn.
– Disse får da frist på tre uker på å registrere sine rettighetshavere før dagbøtene begynner å løpe, forteller Regnskap Norge-sjefen.
Han presiserer at innrapporteringsplikten gjelder selv om virksomheten ikke har aktivitet eller reelle rettighetshavere. Dersom noen er usikker på om selskapet har innrapportert rettighetshavere, kan man sjekke dette i Altinn. Der kan man også sjekke om en selv er innrapportert som reell rettighetshaver.