CFOen som ga Fløibanen bedre utsikt til egen økonomi

På toppen av Bergen sørger CFO Eirik Grytten Standal for at både regnskap og geiter spiller på lag. Mellom jernbanetilsyn og restaurantøkonomi er økonomistyringen modernisert med et ERP-prosjekt med like god rutetid som den ikoniske banen.

Tidligere var det mye manuell rapportering og brannslukking. Nå har vi bygget et system der lederne selv får eierskap til tallene sine, og hvor vi kan jobbe mer framoverskuende, sier CFO Eirik Grytten Standal i Fløibanen AS. Her utsikt fra Fløyen i Bergen.
Publisert

Fløibanen er ikke bare en attraksjon. Den er et ikon, et sted som både bergensere og tilreisende bruker året rundt for å oppleve byen fra oven. 

CFO Eirik Grytten Standal i Fløibanen

For mange er banen selve inngangsporten til Bergen som reisemål. Den er et uformelt symbol på byen, en folkefavoritt og en institusjon i bybildet. Den er like mye for hverdagsmosjonisten som for cruiseturisten.

For Eirik Grytten Standal, CFO i Fløibanen AS, handler det like mye om å skape en helhetlig destinasjon som det handler om å levere tall.

– Jeg kan stå med en geit på formiddagen og jobbe med rapporteringsstruktur på ettermiddagen. Det er det som er realiteten i en bred og operativ rolle, sier han.

Fra bane til destinasjon

Han kom til Fløibanen for drøyt to år siden, midt i en tid der selskapet var i endring. Fløibanen hadde lenge vært selve grunnfjellet, men konsernet var i ferd med å bli en kompleks helårsdestinasjon.

Drift av restaurant, butikk, overnatting, aktivitetspark og naturskole er blitt en del av helheten. Det har krevd mer enn bare rapportering og budsjettstyring. Det har krevd at økonomifunksjonen tar en aktiv rolle i organisasjonsutvikling, digitalisering og strategisk tenkning.

– Vi leverer alt fra compliance og rapporteringspakker til innsikt og analyser. Det er viktig at tallene våre ikke bare er riktige, men relevante.

– Jeg ble ansatt fordi man så behovet for en modernisering. Tidligere var det mye manuell rapportering og brannslukking. Nå har vi bygget et system der lederne selv får eierskap til tallene sine, og hvor vi kan jobbe mer framoverskuende.

Fløyen er en institusjon i Bergen, og kanskje viktigst: Den er like mye for de fastboende som for turistene. Med over 2,3 millioner påstigninger i 2024 og 75 000 besøkende i restauranten etter gjenåpningen i mars i fjor, er det et betydelig apparat å holde i drift.

En slank økonomiavdeling

De siste årene har konsernet vokst i kompleksitet og krever mer samhandling på tvers av fagmiljøer og sesongarbeidere. Og det er ikke bare økonomisk infrastruktur som skal fungere.

– Vi har ISO-sertifiseringer, skjenkebevillinger, jernbanetilsyn, mattilsyn, aktivitetskort og geiter – og alt skal henge sammen. Jeg må ha oversikt, men også formidle hvorfor ting er som de er, til en organisasjon med over 200 ansatte i høysesongen.

Med seg har han to ansatte i økonomiavdelingen, i tillegg til Azets som ekstern regnskapsfører. Samarbeidet beskrives som tett og effektivt, og det gir en fleksibilitet som er verdifull i en slank administrasjon. Revisor og styret får skreddersydde leveranser.

– Vi leverer alt fra compliance og rapporteringspakker til innsikt og analyser. Det er viktig at tallene våre ikke bare er riktige, men relevante.

Den store ERP-reisen

Digitalisering har vært en sentral del av reisen. Fløyen har mange separate systemer, fra billettsystemer og kasseløsninger til bemanningsverktøy. Nå har de tatt et stort grep gjennom innføringen av Xledger som ERP-system. Valget kom etter grundige vurderinger og innspill fra både egne samarbeidspartnere og eksterne konsulenter. 

Regnskapet er ikke lenger bare en historisk rapport. Nå speiler det virkeligheten mer eller mindre i sanntid.

– Jeg var redd for å velge feil. Vi trengte noe som både var robust og fleksibelt. Ikke minst ville jeg bruke systemskiftet til å skape endring i arbeidsmåter. Du kan bruke systemet som argument når du innfører strengere rutiner: «Beklager, men slik fungerer det nå».

Prosjektet ble gjennomført med ukentlige arbeidsmøter, tydelig rollefordeling og hjelp fra implementeringspartner. Resultatet? Systemet gikk live som planlagt, på tid og under budsjett.

– Det er jeg skikkelig stolt av, sier han.

Et regnskap nærmest i sanntid

I dag kan Fløyen hente ut regnskapstall dagen etter en hektisk helg. Raskere tall gir bedre innsikt og beslutningsgrunnlag, ikke minst for avdelingsledere som følger med på egne nøkkeltall. Det gjør økonomifunksjonen til en del av daglig drift, ikke bare en rapportleverandør.

– Regnskapet er ikke lenger bare en historisk rapport. Nå speiler det virkeligheten mer eller mindre i sanntid.

Det har også vært viktig for Grytten Standal å tydeliggjøre hvordan økonomi og drift henger sammen. Han mener det gir merverdi å være tett på operasjonelle prosesser. 

For Grytten Standal er det viktig å holde seg faglig oppdatert. Han deltar på kurs og seminarer, men sier selv at den viktigste kilden til læring er nettverket hans.

– Jeg har mange dyktige folk i nettverket, i revisjon, regnskap, tech og ledelse. Jeg spør dem. Vi tar en kaffe eller et møte, og så får jeg et personlig miniseminar. Det er gull verdt, ikke minst i et år der ERP-skifte og bleieskift har kommet samtidig.

Rollen hans på Fløyen er krevende, men han angrer ikke på valget.

– Jeg har jobbet i både store og små selskaper. Fløyen er akkurat passe. Du får eierskap til alt, du får innflytelse, og du får lov til å være med og forme noe som betyr noe for mange.

Powered by Labrador CMS