Trine Marsdal i Strawberry

CFOen som løftet Stordalen opp i skyen

Mens Strawberry fornyer bybildet og hotellopplevelser i Norden, har CFOen vært ansvarlig for en like omfattende modernisering av konsernets økonomifunksjon - sammen med et stort og kompetent team.

CFO Trine Marsdal i Strawberry
Publisert Sist oppdatert

Trine Marsdal er CFO for 243 hoteller i Strawberry, lærer mer av kolleger enn på konferanser, og er nettopp i mål med det store ERP-prosjektet som ble satt på pause da Covid-krisen traff reiselivet. 

Blant de største digitale wow-opplevelsene er den kontinuerlige og innovative utviklingen av Vipps samt fakturaløsningene fra Propell.ai. Sistnevnte har gjort mye for å effektivisere økonomistyringen i Strawberry. 

Marsdal, som shoppet individuelle konsulenter da konsernet innførte NetSuite fra Oracle, er aller mest stolt over hvordan Strawberry har forlatt detaljert budsjettering til fordel for rullende prognoser med velvalgte KPIer som hotelldirektørene faktisk kan påvirke.

Kjenner du til en CFO som har vært på en spennende reise, med utfordringer av ulike slag? Eller bare en veldig interessant CFO? Da vil vi gjerne bli tipset. Send en e-post til redaksjonen@okonomi24.com!

Stabile kjerneprosesser i dynamisk virksomhet

Trine Marsdal har allerede rukket å være åtte år i Strawberry, som innebærer at hun sitter på fasiten for hva det så langt har kostet å bytte navn fra Nordic Choice Hotels. Etter Handelshøyskolen BI, den gang den lå i Sandvika, ble det 13 år i PwC før hun gikk over i lederjobber innen økonomistyring i Reitan, Statoil Fuel & Retail og Optimera. 

– Min tilnærming har alltid vært å gjøre en best mulig jobb der jeg har vært, ikke å legge noen langsiktige karriereplaner. Leverer du i nåværende jobb, blir du også mer attraktiv for den neste du har lyst på. 

I en virksomhet som oser av Petter Stordalens dynamikk og raske endringer, står Marsdals team for stabilitet og robuste kjerneprosesser. Sånn sett kan man si at hovedkontoret, som ligger i en hundre år gammel mursteinsvilla i Fredrik Stangs gate i Oslo, passer svært godt til de 40-50 kollegene i økonomiavdelingen. 

– Men vi jubler hos oss også, altså. Nå er det bare et par uker siden vi skrudde på NetSuite for det siste hotellet i utrullingen. En lang prosess med selektering av løsning og påfølgende implementering var over, og vi kunne si farvel til on-prem og hallo til skyen. Nå har vi på plass grunnlaget for å kunne høste gevinster av kunstig intelligens og gjøre andre digitale løft. 

Nå har vi på plass grunnlaget for å kunne høste gevinster av kunstig intelligens og gjøre andre digitale løft.

Trine Marsdal,
Strawberry Hotels

En helt ny økonomifunksjon klar for 2030

Det nye ERP-systemet fra Oracle ble valgt tilbake i 2019, men lagt på is da pandemien traff hotellkjeden og påførte reiselivet den tidenes største krise. Nå jobber de videre med et langvarig prosjekt knyttet til teknologien – tech-stacken – som konsernet skal ha på plass før 2030 med mer intuitive løsninger. For Marsdal og teamet har det vært viktig å eie prosessene, og i minst mulig grad være avhengig av konsulenter.

– Vi har et veldig bevisst forhold til hvordan vi bruker eksterne krefter. For eksempel har vi valgt konsulenter fra mindre miljøer, som Styrmand og Uniconsult, når store deler av tech stacken ble implementert. Det er viktig med mest mulig internt eierskap, ikke minst fordi prosjektet er så viktig for den villede strømlinjeformingen og sentraliseringen av konsernets økonomifunksjon, sier Marsdal.

For ti år siden var bildet langt mer fragmentert for økonomistyringen for det som da var rundt 150 hoteller. I dag har Strawberry snaut hundre mennesker som jobber med regnskap og lønn fra Solli plass i Oslo, i tillegg til økonomiavdelingen ved hovedkontoret.

– Når vi har sentralisert økonomifunksjonen, får vi konsistent kvalitet på tvers av konsernet. Dette har selvsagt mye å si for hvor godt økonomiavdelingen klarer å prestere. Nå er vi der at vi har kontroll på gode masterdata. Det innebærer ikke bare grunnlaget for å jobbe med kunstig intelligens, men også at vi kan dra langt bedre nytte av Power BI og skape mye bedre verktøy for oppdatert innsikt.

Forkastet detaljerte budsjetter og frigjorde ressurser

Driften av regnskapsfunksjonen er allerede betydelig effektivisert, med bruk av roboter på blant annet månedlige avstemminger. Strawberry bruker dessuten kunstig intelligens fra Propell.ai til å gjøre fakturaflyten både sikrere og mer effektiv. Marsdal beskriver Propell.ai og Vipps som to teknologier som har gitt henne wow-følelse. Sistnevnte mest fordi hun opplever at det er et produkt som kontinuerlig utvikler seg og er meget brukerfokusert. Hvordan holder hun seg oppdatert på alt det nye?

Med rullende prognoser får vi et langt bedre verktøy, som også er langt mindre krevende å vedlikeholde.

Trine Marsdal,
Strawberry Hotels

– Å være oppdatert på hva som er viktig teknologi for økonomistyringen i Strawberry er heldigvis ikke mitt ansvar alene. Vi er et fantastisk team som lærer mye av hverandre, samt i ulike nettverk hvor vi er medlemmer. Jeg slår gjerne et slag for det å lære av sine nærmeste kolleger. For meg gir det langt mer konkret kunnskap enn det jeg opplever på konferanser, som gjerne blir altfor generelle og dominert av sponsorene.

Det skal være usagt om det var kolleger eller nettverk som ledet Marsdal bort fra detaljert budsjettering og over på rullende prognoser, men det er uansett den endringen hun mener har betydd mest så langt:

– Vi hadde en veldig arbeidskrevende budsjettprosess, med et hav av detaljerte kostnader for hvert hotell. Pandemien viste oss ikke bare hvor lite et budsjett kan være verdt, men også at mange av de tingene som uansett treffer oss, er forhold som den enkelte hotelldirektør kan gjøre lite eller ingenting for å unngå eller påvirke.

– Med rullende prognoser får vi et langt bedre verktøy, som også er langt mindre krevende å vedlikeholde. Nå består den aller viktigste oppgaven i å velge hensiktsmessige nøkkeltall – KPIer – som de ansatte ved hvert hotell faktisk kan påvirke. Dette er indikatorer som ikke knytter seg direkte til det finansielle, men som handler om aktivitet og valg i driften, sier Marsdal.

Powered by Labrador CMS