Derfor gikk Easee fra milliardomsetning til millionunderskudd

Økonomisk frihet uten retning bidro blant annet til at milliardeventyret Easee endte med millionunderskudd. Selskapet med de revolusjonerende elbilladerne er en lærepenge for alle som jobber med økonomistyring, ledelse og vekst.

Easee dominerte markedet med innovative og hypermoderne elbilladere – så kom baksmellen. Nå er det kommet en bok om selskapets historie, med mye lærdom for alle som jobber med økonomistyring, ledelse og vekst.
Publisert

Idéen var å revolusjonere lading av elbiler, og det hele startet med en liten gjeng på Vestlandet som trodde de kunne bygge noe stort på kjærlighet, teknologi og en revolusjonerende bedriftskultur.

I 2018 var Easee 3 ansatte, i 2023 passerte de 500. Allerede i 2019, selskapets første hele driftsår, landet de 100 millioner kroner i omsetning, og de nådde toppen på 1,9 milliarder alt i 2022.

Men i 2023 kom regningen: Et underskudd på 322 millioner. Hva skjedde? 

Dekningsbidrag er ikke alt 

Thomas Ramstad er forfatteren bak boken «The Easy Way».

Thomas Ramstad har over 30 års erfaring fra selskaper som Microsoft og Avenir, i tillegg til lederroller i selskaper som Webstep og Knirkefritt. 

Han jobbet dessuten tett på ledelsen i Easee i 2023, og var dermed «på innsiden» nettopp i det året da regningen kom for alvor, i form av et tresifret millionunderskudd. Nå har han skrevet boken «The Easy Way», om kulturen, veksten og utfordringene i Easee.

– Easee hadde et produkt med høy margin og lav kompleksitet. Produksjonen var outsourcet, logistikken effektiv, og kundene i Europa sto i kø. Likevel gikk det galt. Én viktig bidragsyter til det, er at margin ikke er det samme som kontroll, sier Ramstad.

Han understreker at det er lett å bli blendet av gode tall når pengene strømmer inn – men det er da du må følge med som mest. 

Målet var effektivitet uten byråkrati, men resultatet ble det motsatte. Det endte i uklarhet, oppblåste kostnader og initiativ uten retning.

Thomas Ramstad,
Forfatteren bak «The Easy Way»

– I Easee ble store utgifter bestemt i felleskap. Med en selvutformet beslutningsprosess kunne ansatte godkjenne utgifter på hundretusenvis av kroner – uten økonomiavdeling, uten toppleder. Målet var effektivitet uten byråkrati, men resultatet ble det motsatte. Det endte i uklarhet, oppblåste kostnader og initiativ uten retning, sier Ramstad nå.

– Det er fristende å si at dette ene og alene er en kulturfeil, men det stemmer ikke. Dette er et lederansvar. Det er ledere som har ansvar for retning, rammer og prioritering. Når det ikke skjer, flyter alt.

Kultur uten kontroll

Mange har sagt at kultur spiser strategi til frokost, men det er nok bare én av grunnene til at Easee investerte enormt i kultur. Fellesskap. Verdier. Samhold. Ramstad har observert at det kan være lett å si at det gikk galt fordi Easee satset på kultur, men det er etter hans mening ikke riktig. 

– Når det gikk galt, var det fordi man glemte at kultur og økonomi ikke er to ulike verdener – de er to sider av samme sak, sier han.

– Hvis alle får frihet, men ingen får ansvar, ender man opp med en organisasjon der ingen tør å si nei, og der ingen har kontroll. Da blir det tryggere å dra på en konferanse enn å spørre seg selv om det faktisk trengs. Easee hadde en kultur for å gi, men ikke for å stoppe. Det ble veldig dyrt.

Ikke unikt, bare ærlig

Så hva mener Ramstad at vi andre kan lære av dette, vi som er CFO, controllere eller økonomisjefer?

– Vi bør ta inn over oss at frihet må ha rammer og retning, og at vekst ikke er verdifull hvis den er ufinansiert. Vi bør også ta med oss at kultur uten struktur er som strategi uten utførelse – det kan se bra ut, men fungerer ikke, sier han.

Easee er ikke unikt. Det er bare ærlig. Om hvor fort det kan gå. Og hvor dyrt det kan bli.

Thomas Ramstad,
Forfatteren bak «The Easy Way»

En annen lærdom – med særlig økonomifaglig relevans – er at når økonomifolk føler seg som bremseklosser i en vekstbedrift, kan det skyldes at ingen har fortalt historien om hva som skjer når bremsene svikter.

– Easee er ikke unikt. Det er bare ærlig. Om hvor fort det kan gå. Og hvor dyrt det kan bli. Det handler ikke om å være konservativ. Det handler om å kunne vokse – og holde seg på bena, sier han.

Tilbake – og tydeligere enn noen gang

Kanskje har ikke alle fått det med seg, men Easee er i gang med å bygge opp igjen. Nå har de færre ansatte, tydeligere rammer og enda tydeligere retning. 

– Det oser kanskje ikke i samme grad av kjærlighet og revolusjon, men selskapet gir absolutt frihet under ansvar. Og nå er det en organisasjon som er rigget for både innovasjon, fart og vekst. Så kanskje blir 2025 året hvor Easee igjen går i pluss, undrer Ramstad.

Og kanskje er det akkurat det økonomiavdelinger trenger å minnes på i 2025: At tall ikke bare er måling, men et av flere verktøy som bidrar til å skape styringsevne. 

– Kontroll, rammer og retning dreper ikke kultur. Det er tvert imot det som gjør den mulig. Og så må vi alle huske at økonomi må ha et sete ved bordet – ikke bare ligge gjemt i regnearkene, slår Ramstad fast.

Om forfatteren

Thomas Ramstad er forfatteren bak boken «The Easy Way», som forteller historien om hvordan sterke verdier og en lidenskap for innovasjon bygde opp suksessen Easee, men også hvordan alt kan falle sammen når stormen kommer. The Easy Way er en historie om triumf, motstand og spørsmålet om Easee vil reise seg igjen. Boken er i handelen nå.

Powered by Labrador CMS