Vanligere med bedre pensjonsordninger i risikoland – også for lokale ansatte

Antallet multinasjonale selskaper og organisasjoner som har etablert pensjonsprogrammer for ansatte i risikoland er mer enn doblet siden 2019. Finansforetak, oljeselskaper og hjelpeorganisasjoner driver utviklingen.

Antallet multinasjonale selskaper som har lansert pensjonsprogrammer for sine ansatte internasjonalt har økt betydelig de siste fem årene. Det fremkommer i en undersøkelse gjort av Willis Towers Watson (WTW), et ledende globalt foretak innen forsikringsmegling og -rådgivning.

Utviklingen er særlig tydelig i 19 land hvor den politiske og økonomiske risikoen er særlig høy, med Libanon, Egypt, Argentina, Ukraina og Russland som de fem fremste. Mens den generelle økningen blant de undersøkte selskapene er på rundt 16 prosent siden 2019, har antallet programmer i de 19 risikolandene økt fra 54 til 126 – en økning på 133 prosent, melder CFO.com.

Bank- og finansakforetak står for 25 prosent av programmene WTW har funnet, mens olje- og gasselskaper står for 9 prosent. Litt lenger nede på listen finner vi hjelpeorganisasjoner (6 prosent) og telekom (3 prosent).

Slike internasjonale pensjons- eller spareplaner har tradisjonelt blitt etablert for expat-arbeidere som ikke var omfattet av tilsvarende programmer i sitt hjemland, men det har blitt stadig vanligere å tilby dem også til lokale ansatte. Rundt 25 prosent av nye programmer opprettet de siste fem årene gjør dette.

Behovet for å ta vare på ansatte gjennom slike ordninger har blitt stadig tydeligere: Bare siden 2020 har det vært hele 18 tilfeller i 10 land hvor regjeringen har nektet eller vært ute av stand til å betale gjelden sin.

Powered by Labrador CMS