Kronikk:

Nå er tiden for å finpusse equity-storyen

Når fusjoner, oppkjøp og børsnoteringer endelig begynner å bevege på seg igjen, er det på tide for selskapet å finpusse den positive og troverdige historien om potensialet for verdiskaping, skriver partner Jo Christian Lund-Steigedal i Corporate Communications.

Bak alle vellykkede selskap ligger det en god historie, og denne må på effektivt og troverdig vis formidles til eksisterende og potensielle investorer.
Publisert Sist oppdatert
Artikkelforfatter Jo Christian Steigedal er partner i Corporate Communications.

Mens kapitalen flommet inn over landets tidligfaseselskaper og køen var lang utenfor Oslo Børs i 2020 og 2021, har vi nå lagt bak oss en periode med svært krevende kapitalmarkeder. For selskaper uten en godt etablert markedsposisjon, velprøvd forretningsmodell og god kontantstrøm har tilgangen på kapital vært null. Eller i beste fall ekstremt kostbar, med voldsom utvanning av gründere og andre investorer fra tidlig fase.

Men nå er vi kanskje på rentetoppen (selv om toppen ser ut til å bli langdryg og flat som Hardangervidda snarere enn spiss som Galdhøpiggen) og investorappetitten er på vei tilbake. Tegnene er lovende: På Aker Brygge-promenaden går praten ivrig om mulige fusjoner og oppkjøp, og denne våren jobber advokatene på Tjuvholmen og i Vika med prospekter for flere selskaper som nærmer seg børsnotering.

Dermed tyder alt på at det igjen på tide å hente frem og friske opp planen for investorkommunikasjon.

Bak alle vellykkede selskap ligger det en god historie, og det er denne som effektivt og troverdig må formidles både til eksisterende og potensielle investorer. Kort sagt: Din equity story. 

Forklar grundig hvordan kapitalen vil bli satt i arbeid. Demonstrér kapitaldisiplin.

Her er åtte punkter som må formidles overbevisende:

  1. Få frem at selskapet bygger på en god idé, et sterkt engasjement, og har en troverdig løsning på en reell og definert utfordring for en spennende kundegruppe.

  2. Slå fast at selskapet kommer til å seile i medvind i lang tid som følge av globale megatrender.

  3. Beskriv størrelsen på det potensielle markedet for selskapet og hvordan dette er ventet å vokse i årene som kommer. Få også frem hvilke teknologier/løsninger eller konkurrerende selskaper som i dag betjener dette markedet. Gi en grundig oversikt over hvordan vårt selskap er posisjonert mot disse konkurrentene.

  4. Synliggjør selskapets unike fortrinn, og forklar hva som skiller selskapet fra konkurrentene. Sentrale tema er ofte unik teknologi, ledelsens track record, selskapets talentfulle ansatte og attraktive partnerskap. Ta gjerne med et ekte kundecase eller to - investorene elsker det.

  5. Få frem de sentrale driverne for bedriftens verdiskaping, og hvordan forretningsmodellen fungerer. Her vil konkrete planer om go-to-market-strategi, teknologiutvikling og planer for ekspansjon være sentralt. Definer hvilke relevante KPI’er som kan synliggjøre utviklingen, og gjør det klart hvordan det disse vil bli oppdatert jevnlig og troverdig.

  6. Forklar grundig hvordan kapitalen vil bli satt i arbeid. Demonstrér kapitaldisiplin.

  7. Del høydepunkter fra den finansielle planen og målsettinger for de kommende årene og hvordan risiko blir håndtert. Snakk gjerne om vekstambisjoner, men realistiske planer for skalering, lønnsomhet og kontantstrøm er helt nødvendig i dagens marked. 

  8. Vis at selskapet har god kontroll på ESG. Men merk at grønnvasking ikke er populært i 2024 og at olje ser ut til å være like attraktivt som fornybar energi. Det en investor alltid vil være opptatt av, er ryddig governance og kontroll.

Med hovedingrediensene i en equity story på plass er en viktig byggestein for å lykkes i kapitalmarkedet til stede. 

Samtidig hviler alle børsnoteringer og kapitalinnhentinger på en like viktig byggestein: Tillit blant investorene. Og er det det én viktig lærdom vi skal ta med oss fra noteringsbøIgen i 20/21 så er det å ta vare på tilliten. 

Det finnes enn rekke eks-sjefer som i dag anger på for aggressiv guiding og for offensive prognoser. Ergo ikke overdriv optimismen, ikke lov for mye, og ikke gå på børs for tidlig. Tillit bygges i millimeter og rives i meter. Den sannheten gjelder til de grader i finansmarkedet.

Vi du fordype deg mer, blant annet ved å kikke på en undersøkelse som viser hvilkSe deler av equity storyen investorene synes er aller viktigst, anbefales denne McKinsey-artikkelen fra februar 2024: The equity story you need for the investors you want.

Powered by Labrador CMS