Byttet revisor etter 32 år – slik gjorde de det
Etter tre tiår med Deloitte valgte Multiconsult å bytte til BDO. I denne artikkelen beskriver de den grundige prosessen, som tok nesten 12 måneder.

– Dette var ikke et valg vi tok fordi vi var misfornøyde med tidligere revisor. Tvert imot har vi hatt et veldig godt samarbeid i mange år, sier CFO Ove B. Haupberg.
Han viser til at det først og fremst var lovkrav som utløste revisorskiftet.
– Vi har vært på børs i ti år, og da trer kravene til revisorrullering inn. Det var rett og slett på tide å gå ut i markedet og gjennomføre en formell anbudsprosess, slik regelverket krever.
Bruk vår app: Se alle revisorbyttene
Prosess med full konsernbredde
Multiconsult tok grep om prosessen tidlig. Allerede i mai i fjor startet planleggingen, og Unni Kristiansen, Group Chief Accountant, ble prosjektleder. Hun ledet en arbeidsgruppe bestående av konsernregnskap og en representant for datterselskapet Multiconsult Norge, og rapporterte inn til en styringsgruppe med toppledelsen.
– Vi ønsket en bred og strukturert prosess som kunne tåle både intern og ekstern granskning. Vi la stor vekt på kvalitet og åpenhet hele veien, sier Kristiansen.
Styringsgruppen besto av CFO, konsernsjef og konserndirektør for HR og kommunikasjon. I tillegg var revisjonsutvalget i styret tett involvert. Disse tre nivåene sikret både forankring og eierskap i organisasjonen.
– Vi brukte seks måneder på å gjennomføre vurderingen og innstillingen. Det viser hvor alvorlig vi tok dette, sier Haupberg.
Fem selskaper – ett valg
Fem revisjonsselskaper ble invitert inn – alle de såkalte fem store. De som leverte tilbud som ble vurdert mot en detaljert kravmatrise. Her vektet Multiconsult både harde og myke kriterier:
– Vi vurderte revisjonskvalitet, leveransedyktighet, pris, kompetanse, teamsammensetning, bransjeforståelse, service og responstid. Vi så også på kulturmatch og hvorvidt vi ville være en prioritert kunde, sier Kristiansen.
Det ble satt opp en poengmatrise, der selskapene ble scoret på hvert område.
– Vi var bevisste på at det ikke bare skulle handle om pris. Prisforskjellene var små, og flere aktører sa de kunne matche hvis det ble avgjørende. Til slutt var det kvalitet og involvering av seniorkompetanse som skilte, sier Haupberg.
Les også: Slik byttet Rema revisor
Referansesjekk og transparens
I tillegg til selve tilbudene, innhentet Multiconsult referanser for alle aktuelle tilbydere. Dette ble brukt aktivt i sluttvurderingen.
– Vi kontaktet referansekunder og gikk grundig inn i hvilke erfaringer de hadde med de aktuelle revisjonsteamene. Det ga verdifull innsikt og bekreftet i stor grad de vurderingene vi selv hadde gjort, sier Kristiansen.
Hun påpeker at også revisjonsutvalget i styret satte seg grundig inn i dokumentasjonen.
– De leste alle tilbudene, stilte kritiske spørsmål og sørget for at beslutningen hadde forankring. Det var ikke bare en formalitet, men et reelt eierskap fra styret, sier hun.
God overgang – ingen «hard feelings»
Når valget til slutt falt på BDO, var det viktig å få til en god overlevering fra Deloitte. Dette ble løst i tett samarbeid mellom revisjonsselskapene.
– Det var direkte dialog mellom dem. De snakket sammen, utvekslet dokumentasjon og sørget for en ryddig overgang, sier Haupberg.
– Vi opplever at begge parter ønsket det samme: En profesjonell prosess og et godt samarbeid videre. Det er ingen «hard feelings», og vi benytter fortsatt flere av de andre revisjonshusene til andre tjenester, sier Kristiansen.
Multiconsult kjøper blant annet rådgivning innen skatt, juridiske spørsmål, transaksjonsstøtte og mobilitet fra ulike aktører i markedet – uavhengig av revisjonsoppdraget.
Mye arbeid, men verdt tiden det tok
Når Haupberg og Kristiansen ser tilbake på prosessen, har de ingen planer om å forenkle den ved neste korsvei.
– Det var mye jobb, men det var verdt det. Vi mener det ga trygghet både for oss, for styret og for tilbyderne. Vi fikk mye ros for grundigheten – både fra de som ga tilbud og fra interne beslutningstakere, sier Haupberg.
– Vår erfaring er at en strukturert og transparent prosess skaper tillit. Da blir også overgangen lettere, sier Kristiansen.
For selskaper som vurderer å bytte revisor – enten frivillig eller fordi regelverket krever det – har Multiconsult én anbefaling:
– Bruk tid, involver de riktige menneskene og vær åpne om kriteriene deres. Det gir det beste beslutningsgrunnlaget, sier Haupberg.
– Og ikke undervurder hvor viktig kultur og samarbeidsevne er. Det handler ikke bare om revisjon, men om tillit og forståelse, sier Kristiansen.