Finanstilsynet gir KPMG to millioner i bot

Finanstilsynet ilegger KPMG et overtredelsesgebyr på to millioner kroner etter det de mener er «grove brudd på revisorloven» i selskapets revisjon av et børsnotert foretaks regnskaper for 2021, 2022 og 2023. KPMG kommer ikke til å klage på tilsynets vedtak.

KPMG Norges nye hovedkontor i Bjørvika, hvor selskapet flyttet inn i vår.
Publisert Sist oppdatert

Finanstilsynet har konkludert med at KPMG AS har brutt flere bestemmelser i revisorloven og ilegger selskapet et administrativt gebyr på to millioner kroner.

Tilsynet mener å ha påvist  brudd på revisorlovens paragrafer 7-1, 9-4, 9-5, 9-6 og 9-7. Overtredelsene gjelder blant annet manglende overvåkingssystemer og manglende korrigering av det Finanstilsynet omtaler som feilinformasjon.

KPMG har frem til 25. juli til å klage, men opplyser til Økonomi24 at de ikke kommer til å gjøre det. Se ellers selskapets kommentarer nederst i artikkelen.

Rene revisjonsberetninger tross vesentlige feil

Et viktig ankepunkt i rapporten er at KPMG ga selskapet rene revisjonsberetninger for årene 2021, 2022 og 2023, til tross for at ikke-korrigerte feil oversteg vesentlighetsgrensen betydelig. I 2021 utgjorde feilene 220 prosent av vesentlighetsgrensen, i 2022 var tallet 165 prosent, mens det i 2023 var 110 prosent.

Finanstilsynet mener at KPMG burde ha avgitt en revisjonsberetning med forbehold eller negativ konklusjon når de ikke-korrigerte feilene var såpass store. Tilsynsmyndigheten viser til at revisor skal vurdere om ikke-korrigerte feil er vesentlige for brukerne av regnskapet.

KPMG har sagt seg uenig med Finanstilsynet i at det skulle vært avgitt en revisjonsberetning med forbehold, men selskapet erkjenner at revisjonsdokumentasjonen burde vært bedre pả enkelte områder. Finanstilsynet finner imidlertid tilstrekkelig grunnlag i KPMGs innvendinger til å endre sin vurdering, og de mener derfor at KPMG har brutt revisorloven § 9-7 annet ledd, punkt c.

Manglende kontrollsystemer

Finanstilsynet fant også at KPMG ikke hadde etablert tilfredsstillende systemer for overvåkning og utbedring av revisjonsoppdrag. Tilsynsmyndigheten påpeker at dette er nødvendig for å forebygge at revisjonsselskapet viderefører oppdrag som ikke skulle vært videreført.

Det samme gjelder KPMGs mangel på overvåkingskontroller for rådgivningsoppdrag overfor revisjonsklienter. Finanstilsynet understreker at dette skaper risiko for brudd på uavhengighetsreglene.

Finanstilsynet kritiserer også KMPGs bruk av standardiserte maler og tekster i revisjonsarbeidet. Tilsynsmyndigheten mener at selskapets revisjonsverktøy for identifisering og vurdering av risikoene for vesentlig feilinformasjon ikke dokumenterer revisors forståelse av enhetens kontrollmiljø og risikovurderingsprosess på en tilstrekkelig måte.

KMPGs åpenhetsrapport for 2023 er heller ikke i samsvar med alle krav i revisorlovens bestemmelser, mener Finanstilsynet. De påpeker at rapporten mangler informasjon om uavhengighet, utviklingen av kompetanse og retningslinjer for rotasjon av partnere.

Et spørsmål om tillit

Det administrative gebyret på to millioner kroner begrunnes med at overtredelsene er alvorlige og systematiske. Finanstilsynet viser til at bruddene gjelder grunnleggende krav til revisjonsvirksomhet og kan påvirke tilliten til finansiell rapportering.

I rapporten heter det at gebyret skal virke preventivt og at størrelsen er fastsatt med sikte på å oppnå denne effekten. Tilsynsmyndigheten understreker at overtredelsene gjelder flere bestemmelser og strekker seg over flere år. KPMG sier til Økonomi24 at de tar kritikken fra Finanstilsynet på alvor:

– Vi i KPMG Norge lever av tillit fra samfunnet og kundene våre, og jobber hele tiden for å sikre høy kvalitet i det vi gjør. Kritikken fra Finanstilsynet tar vi på alvor, og vi er glade for den jobben de gjør for å sikre kvalitet og tillit i revisjonsbransjen. Vi kommer ikke til å benytte oss av klageadgangen. Vi har allerede implementert nødvendige tiltak rundt både opplæring og kvalitetssikring for å forbedre våre prosesser og rutiner, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Vibeke Munthe-Kaas.

Powered by Labrador CMS