Finanstilsynet med pålegg til Observe Medical
Observe Medical får kritikk for aktivering av utviklingskostnader, nedskriving av goodwill og verdsettelse i forbindelse med en transaksjon. Dette sier CFO til kritikken.

Finanstilsynet har gått gjennom Observe Medical ASAs årsregnskap 2023 og deler av halvårsregnskapet per juni 2024. I vedtak datert 8. mai 2025 pålegger tilsynet selskapet å rette flere vesentlige feil allerede i årsrapporten for 2024. Selskapet har varslet at det vil følge opp påleggene i tråd med vedtaket. Se kommentarene fra selskapets CFO lenger nede i artikkelen.
Tre hovedområder berøres:
Goodwill: Selskapet foretok en nedskrivning av goodwill relatert til Biim i sine publiserte 2024-tall, basert på nedskrivningsvurderinger per 31.12.2024. Finanstilsynet har konkludert med at nedskrivningen burde vært gjort i 2023, og vil derfor bli justert for å gjenspeile vedtaket i de sammenlignbare tallene for 2023 (restated). Dette har ingen ny effekt på 2024-resultatene.
Kapitaliserte kostnader: I 2023 aktiverte selskapet totalt 4,5 millioner kroner. Av dette er 1,7 millioner kroner allerede kostnadsført i sammenligningstallene for 2023 i selskapets interimrapport for 2024. Finanstilsynet har vurdert dette til å være oppstartskostnader som reduserer resultatet for perioden som ble avsluttet 31. desember 2023.
Convatec-transaksjonen: Finanstilsynet har konkludert med at en relativ andel av vederlaget for Convatec-transaksjonen burde vært tildelt en tilhørende lisensavtale og til oversikter av historisk salg og kunder. Selskapet vil på ny verdsette disse eiendelene, noe som vil resultere i høyere amortiseringskostnader over den toårige perioden lisensavtalen gjelder.
Effekten på regnskapet
Flere av forholdene Finanstilsynet har påpekt, er allerede rettet opp og gjenspeiles i Observe Medicals publiserte delårsrapport for 2024. Dette gjelder blant annet diskontering av selgerkreditt, som nå er innarbeidet i regnskapet i tråd med kravene i IFRS.
Effekten er at gruppen av oppkjøpte eiendeler og selgerkreditt opprinnelig burde vært bokført til en lavere verdi på omtrent 7 millioner kroner basert på en vurdert diskonteringsrente på 12 prosent, og gir samtidig en rentekostnad på anslagsvis én million kroner i 2023 og i perioden 2023 til 2025 samlet rentekostnader på 7 millioner kroner.
Nedskrivningen av goodwill knyttet til ultralydproduktet Biim, på 67 millioner kroner, ble bokført i 2024 etter en oppdatert nedskrivningsvurdering. Finanstilsynet fastholder at nedskrivningen skulle vært gjennomført allerede i 2023. Selskapet har derfor varslet at nedskrivningen vil flyttes til sammenlignbare tall for 2023, men det gir ingen ny effekt for selskapets økonomiske stilling.
Når det gjelder utviklingskostnader, balanseførte selskapet i 2023 totalt 4,5 millioner kroner. Av dette er 1,7 millioner kroner allerede kostnadsført i sammenlignbare tall for 2023, som publisert i delårsrapporten for 2024. Finanstilsynet har konkludert med at de resterende 2,8 millioner kronene også skulle vært ansett som oppstartskostnader og burde vært kostnadsført, noe som vil bli reflektert i de justerte sammenlignbare tallene for 2023.
Et annet punkt gjelder allokering av vederlag i forbindelse med Convatec-transaksjonen. Finanstilsynet mener deler av beløpet skulle vært tilordnet immaterielle eiendeler, som en lisensavtale innrettet som en garanti for oppgjør av selgerkreditten og kundeinformasjon gitt til selskapet. Selskapet har bekreftet at en ny verdsettelse av disse eiendelene vil beregnes. Resultateffekten vil være økte amortiseringskostnader i den perioden lisensavtalen gjelder.
Observe Medical har også reforhandlet store deler av sin gjeld, noe som nylig ble meldt til markedet. Avtaler med de største kreditorene Convatec og Navamedic innebærer en reduksjon av forpliktelsene på cirka 40 millioner kroner, noe som vil styrke selskapets finansielle stilling betydelig.
Dette sier Observe Medical
Økonomi24 har bedt CFO Johan Magnus Fagerli om en kommentar til Finanstilsynets brev. Han skriver følgende:
«Selskapet har over lengre tid jobbet med denne saken og har, i samråd med revisor, gjennomført en grundig gjennomgang av alle påpekte forhold i brev fra Finanstilsynet av 25. oktober 2024. Forholdene og effektene av disse er grundig redegjort for i selskapets prospekt datert 19. november 2024. Flere forhold er allerede rettet i publiserte tall for 2024, som neddiskontering av vederlag.
Selskapet har varslet at det vil innrette seg etter påleggene fra Finanstilsynet, men resultateffekten av ovennevnte er begrenset til 2,8 mill i økte kostnader samt økt amortisering av lisensavtalen. Beregningene av andelen som tilskrives lisensavtalen er i prosess og vil publiseres i årsregnskapet. Nedskrivningen av goodwill er tatt i 2024, men vil restates til 2023.
Det er riktig at det blir en resultateffekt av nedskrivning av Biim, men vil ikke gi et svakere bilde av selskapets økonomiske situasjon da dette allerede er innarbeidet i publiserte tall for 2024. Nedskrivningsvurderingene våre per 31.12.24 gir sånn sett et realistisk bilde av selskapets situasjon og den usikkerhet som ligger i fremtidige kontantstrømmer for Biim.
Selskapet har erkjent en rekke feil i årsregnskapet for 2023 og delårsrapporten i 2024 og har tatt dette på alvor. Som det fremgår av brevet fra Finanstilsynet har selskapet gjort sine vurderinger opp mot relevante regnskapsstandarder, men vi tar til etterretning at Finanstilsynet vurderer en del av forholdene annerledes.»
Regelbruddene
Finanstilsynet har identifisert en rekke brudd på sentrale regnskapsstandarder i Observe Medicals rapportering. De med størst effekt på regnskapet er:
Når det gjelder behandlingen av oppstartskostnader og utviklingsarbeid krever IAS 38 at slike kostnader skal kostnadsføres umiddelbart med mindre alle strenge vilkår for aktivering i utviklingsfasen er oppfylt. Vilkårene var ifølge Finanstilsynet ikke oppfylt.
Goodwill og andre eiendeler med ubestemt levetid ble heller ikke gjenstand for en tilfredsstillende nedskrivingstest, i strid med kravene i IAS 36. Denne standarden forutsetter at slike eiendeler testes årlig ved hjelp av realistiske kontantstrømsestimat – noe som ikke ble gjort i tilstrekkelig grad, særlig for Biim-enheten.
Når det gjelder selgerkreditt krever både IFRS 9 og IAS 38 at eiendeler og forpliktelser skal verdsettes til nåverdi. I dette tilfellet ble imidlertid selgerkreditten bokført til nominell verdi uten diskontering.