Slik vil Eliassen ta Conta videre ut i verden
Torill Standal Eliassen tar over roret i et selskap som vokser kraftig både hjemme og ute. Med erfaring fra Frankrike, Tyskland og internasjonale konsern skal hun lede Conta fra hovedkvarteret på Sunnmøre og videre ut i verden.

– Jeg har en tendens til å bare kaste meg ut på dypt vann. Og så prøver jeg så godt jeg kan å lære å svømme, sier Torill Standal Eliassen om sin karrierevei.
En måneds tid etter at hun inntok sjefsstolen i regnskapsteknologiselskapet Conta har hun allerede rukket å gjøre seg bemerket. Med internasjonal bakgrunn fra både General Electric Healthcare og Twoday (tidligere del av Visma), representerer hun et tydelig skifte for selskapet fra Ålesund.
Fra kroppspleie til kontrastvæske
Én sak er selskapene hun har jobbet for, men Eliassen har ikke akkurat fulgt noen typisk norsk karrierevei: Etter studier i internasjonal markedsføring både i Oslo og Frankrike, kastet hun seg ut i et fransk eventyr som få andre nordmenn har våget å prøve seg på.
– Jeg flyttet til Paris, og satte meg ned for å skrive jobbsøknader – for hånd. Jeg må ha sendt søknader til sikkert 100 bedrifter. Jeg begynte høyt oppe på toppen og tenkte jeg skulle bli markedssjef i L’Oreal. Men tilsvarende ambisjoner hadde jo også alle andre unge damer, og flere menn, som hadde gått ut fra en markedshøyskole i Frankrike, forteller hun.

Jobbjakten var ikke forgjeves, selv om den endte et helt annet sted enn hun opprinnelig hadde siktet seg inn på: Hun ble legemiddelkonsulent for det norske selskapet som på den tiden het Nycomed. Da kjørte hun rundt i Paris-regionen og solgte kontrastmidler til leger – uten medisinsk bakgrunn og på fransk.
– Det var noen søvnløse netter der i noen år, men det gikk bra. Jeg fikk veldig smaken på salgsfaget, og holdt på med det i 9,5 år. Underveis ble Nycomed solgt, først til britiske Amersham og deretter til amerikanske General Electric. Det ga meg mye verdifull kulturforståelse!
– Jeg lærte at franskmenn elsker å ha norske eiere, så jeg følte meg veldig godt mottatt som norsk. Så fikk vi engelske eiere, og da ble stemningen preget av det en stund. Men ikke lenge etterpå fikk selskapet amerikanske eiere, og da... Ja, la oss bare si det sånn at da syntes de plutselig ikke at britene var så ille, de heller, smiler Eliassen.
Fotball og gullfisk
Etter å ha klatret til stillingen som markedssjef for Frankrike, Belgia og Luxembourg, tok livet en ny vending da ektemannen fikk tilbud om å bli medisinsk ansvarlig i den tyske fotballklubben FC Schalke 04.
Det var litt av en overgang: Fra jevnlig å ha pleiet omgang med medisinere i tre fransktalende land, ble hverdagene i Gelsenkirchen, Tyskland preget av et stadion som til hver hjemmekamp samlet 63 000 hoppende og skrikende fotballfans. Det var en spesiell overgang, men hun fikk veldig fort sansen for spenningen og samholdet som fotballen skaper. Det har også ført til at hun så TV-serien Ted Lasso som litt mer enn bare underholdning:
– Det er så mye lederteori i den serien! Som leder bruker jeg mye derfra – og spesielt den som han bruker i en av episodene: «Be a goldfish»! Av og til er det helt greit å bare være en gullfisk. Legge ting bak seg, glemme dem, komme seg videre, sier Eliassen.
Aldri et soloprosjekt
Hun liker også godt at hovedpersonen, Ted Lasso selv, er så tydelig fokusert på lagets prestasjon fremfor på individets.
– Det er en sterk scene i serien hvor sjefen til Ted Lasso skriver bok som hun vil kalle «The Ted Lasso way». Men han setter bare en strek over tittelen og skriver isteden «The Richmond way», for å speile at historien handler om hele laget – kulturen, menneskene og verdiene de har bygget sammen – ikke om ham som leder. Det er et vakkert eksempel på Teds filosofi: lederskap er aldri et soloprosjekt, sier Eliassen.
Det er noe ved det å få være med på noe som står foran en så stor og målrettet internasjonalisering.
Torill Standal Eliassen,
Conta AS
Lagspill står sentralt også i Conta, hvor hun forteller at hele 90 prosent av de ansatte er medeiere. Selv om de til sammen eier under 10 prosent av selskapet, mener hun det forsterker opplevelsen av å være på et oppdrag sammen.
– Det er noe ved det å få være med på noe som står foran en så stor og målrettet internasjonalisering. Det gir en sterkere tilknytning til vår felles oppgave – og det bygger et sterkt engasjement. Jeg tror også at det bidrar til veldig lav turnover i selskapet, sier hun.
Conta sikter mot nye høyder
Nå har Eliassen og familien bodd «hjemme på Sunnmøre» siden 2014. Der har hun jobbet i Visma-systemet og hatt diverse styreverv i lokale selskaper, frem til hun nå ble rekruttert til sjefsjobben i Conta like før påske.
– Jeg ønsket meg til programvarebransjen, og jeg ønsket meg noe som har en lokal forankring her på Summøre. Conta er et selskap hvor vi har fart, vi har beslutningsmyndighet, og vi har det rett og slett gøy. Jeg trives godt når det skjer masse rundt meg, og her er det et veldig stort potensial for å fortelle verden enda mer om hvor bra Conta er.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lenge før Eliassen kom inn i bildet, har Conta markert seg med å kjøpe opp flere selskaper og inngå samarbeid med Sparebanken Møre. Dessuten er selskapet på plass i ni markeder – deriblant India, New Zealand, Australia, og nylig USA. Denslags har Eliassen svært stor sans for – og hun har forsikret seg om at ekspansjonsstrategien har vært basert på grundige markedsanalyser.
– Bak hver nyetablering ligger det en del markedsundersøkelser til grunn for valget, og så har vi kjørt tester. Med dette produktet er jo risikoen og kostnadene forbundet med å teste ut løsningen relativt lave, forteller Eliassen.
Lokal forankring, global ambisjon
Conta Group passerte 100 millioner i omsetning allerede i 2023 og har altså betydelige, internasjonale ambisjoner. Likevel understreker Eliassen viktigheten av å beholde sin lokale forankring:
For meg handler det bokstavelig talt om å kombinere det beste fra to verdener – internasjonal erfaring og lokal tilknytning.
Torill Standal Eliassen,
Conta AS
– Conta er nå en godt etablert aktør, og vi begynner å bli en sentral, lokal arbeidsgiver. Det er ikke så mange selskaper på litt størrelse på Sunnmøre, og det betyr også at vi skal være vårt lokale ansvar bevisst, sier hun.
– Jeg liker godt at vi har en litt «bold» satsing på å bli et svært teknologimiljø internasjonalt, med hovedsete på Sunnmøre. Det synes jeg er veldig spennende. Internasjonalisering krever masse kompetanse på ting som hvordan man skal tilnærme seg ulike markeder eller kulturer. For meg handler det bokstavelig talt om å kombinere det beste fra to verdener – internasjonal erfaring og lokal tilknytning. Conta skal videre ut i verden, men uten å glemme hvor vi kommer fra, slår Eliassen fast.