To av tre selskaper mangler kontroll på KI-bruk: – CEO må på banen
En ny EY-undersøkelse viser at kunstig intelligens nå er i bruk hos nesten alle selskaper, men det skorter på bruken. Nå oppfordres toppledere til å ta eierskap, før tilliten forsvinner og risikoen vokser.

Nesten alle har begynt å bruke kunstig intelligens, men få vet egentlig hva de driver med. Det er blant de sentrale funnene i en fersk, global undersøkelse fra EY, som peker på et tydelig behov for at toppledelsen tar eierskap til hvordan teknologien styres.
Undersøkelsen viser at bare én av tre virksomheter har på plass det EY kaller nødvendige mekanismer for ansvarlig KI. Og selv blant nordiske selskaper, som gjerne liker å tro at de ligger langt fremme, er det mest snakk om gode intensjoner – ikke gjennomført praksis.
EY Responsible AI Pulse Survey ble gjennomført i mars og april 2025 og omfatter svar fra 975 bedriftsledere i 21 land, hvorav 120 i Norden. Undersøkelsen kartlegger hvordan virksomheter jobber med ansvarlig kunstig intelligens, og i hvilken grad styring, samfunnshensyn og risikohåndtering er på plass.
Litt for trygg på seg selv?
Det er ikke måte på hvor samkjørte toppledere mener de er med forbrukerne. 63 prosent sier de føler seg «godt på linje» med hva folk flest tenker om KI. Problemet? Folk flest er mye mer skeptiske enn lederne liker å tro. Det gjelder særlig personvern, sikkerhet og rettferdighet.
– Forbrukerne er ikke nødvendigvis skeptiske til KI, men de vil vite at det brukes med ansvar. Dette er en gyllen mulighet for ledere til å bygge tillit gjennom åpenhet og tydelige prinsipper, sier Even Vinge, partner og leder for kunstig intelligens i EY Norden.
Selv om 74 prosent av de nordiske selskapene hevder å ha kontrollmekanismer, viser undersøkelsen at kun én av tre faktisk lever opp til kravene i EYs eget rammeverk for ansvarlig KI. Det skorter særlig på arbeidet med rettferdighet og bias.
– Mange virksomheter har tatt de første stegene, men det er behov for å integrere ansvarlig KI i hele organisasjonen – fra datakvalitet og styring til kultur og kompetanse. Her har toppledelsen en nøkkelrolle, sier Vinge.
Ingen eier – alle roter?
Det kanskje mest bekymringsfulle: Over halvparten av selskapene mangler klart eierskap til KI. Det er, mildt sagt, en risikosport, mener han:
– Når ansvaret for teknologien er diffust, blir risikoen det samme. KI bør behandles like strukturert som andre forretningskritiske verktøy. Samtidig bør vi legge til rette for læring og utforskning.
Vinge peker også på forskjellen mellom KI som tar beslutninger og KI som hjelper deg med notater:
– Vi må skille mellom KI som tar viktige beslutninger og KI som hjelper deg i hverdagen. Den ene krever kontroll, den andre krever opplæring. Begge krever ledelse.
Det viktigste grepet? At toppsjefen tar ansvar – og ikke skyver teknologien over på IT-avdelingen.
– Dette handler ikke om å bremse utviklingen, men om å lede den. CEO-er som tar eierskap til ansvarlig KI vil ikke bare bygge tillit, men også sikre bedre resultater over tid, sier Vinge.