Unnskyldningene som ikke hjelper mot tvangsmulkt hvis du glemmer å levere skattemeldingen før 2. juni

Skatteetatens tålmodighet med dem som ikke leverer skattemeldingen i tide står ikke helt i forhold til den tålmodigheten mange regnskapsførere i år har måttet smøre seg med for å benytte Skatteetatens IT-løsninger. Her er noen unnskyldninger som etaten sier at vi bare kan glemme å prøve oss med.

Neiiii – var fristen i går??? Skatteetaten er ute med en liste over unnskyldninger du ikke vil komme langt med dersom du som næringsdrivende glemmer å levere skattemeldingen før ordinær frist (2. juni).
Publisert Sist oppdatert

Helt siden 2017 har Skatteetaten hatt anledning til å benytte tvangsmulkt som hovedreaksjon mot dem som ikke leverer pliktige meldinger til skattemyndighetene innen fristen. 

Mye kan tyde på at denne «anledningen» har vært mye brukt, for ordningen har gitt gode resultater: Det er nå langt flere som gjør sine innleveringer, om ikke i god tid før fristen, så i hvert fall før fristen. Og flere av dem som sliter med å levere i tide, kan benytte seg av sin anledning til å søke om en måneds utsettelse (mer enn det gir de ikke).

Seneste utgave av Skatteinfo har en artikkel om dette, siden ordinær leveringsfrist for skattemeldingen (2. juni) er rett rundt hjørnet, hvor de gjengir noen unnskyldning som ikke vil beskytte deg mot tvangsmulkt for forsinket levering. 

– Gjennomgående for de som har problemer med å levere i rett tid er at de ikke har, eller følger, tilstrekkelig gode rutiner. Dette baserer vi på våre erfaringer fra arbeidet med innkomne klager på tvangsmulkt, heter det i artikkelen hvor følgende ugyldige unnskyldninger listes opp (lett omskrevet og forkortet av oss):

«Jeg trodde den var levert»

«Tro» er ikke et konsept man kommer langt med i møte med myndighetene – det holder rett og slett ikke. Det er faktisk alltid ditt ansvar å sjekke at du mottar en kvittering som bekrefter leveringen (selv når Skatteetatens systemer sliter med å sende kvittering, som de gjorde 11.-12. mai, og torsdag denne uken). Mangler du kvittering, må du prøve igjen!

«Regnskapssystemet mitt sviktet»

Du er selv ansvarlig for at verktøyene dine fungerer som de skal. Tekniske problemer må løses i tide, og du må dessuten sørge for at du har riktig tilgang til Altinn for din virksomhet.

«Regnskapsføreren min sov i timen»

Selv om du har delegert oppgaven til en regnskapsfører, er ansvaret fortsatt ditt. Mangelfull kommunikasjon med, eller svikt hos, regnskapsføreren fritar ikke deg fra leveringsplikten.

«Jeg fikk aldri noen påminnelse»

Som næringsdrivende forventer Skatteetaten (og ganske mange andre) at du har orden i sysakene og dermed har laget deg gode rutiner for å levere skattemeldingen uten påminnelser. Det innebærer for eksempel at du evner å holde kontaktinformasjonen din oppdatert i Altinn, og at du følger med på innboksen din der.

«Jeg visste ikke at jeg måtte levere»

Skattemyndighetene forventer at du kjenner til grunnleggende skatteplikter, eller at du klarer å skaffe deg hjelp som kjenner dem. Uvitenhet er ingen unnskyldning – Skatteetaten tilbyr gratis kurs for nye næringsdrivende som du kan delta på!

«Jeg var syk og/eller hadde personlige problemer»

Hvis du driver næringsvirksomhet til tross for kjente helseutfordringer, må du finne hjelp eller løsninger som gjør at du klarer å oppfylle dine plikter. Kun akutte hendelser rett før fristen kan gi grunnlag for frafall av mulkt – og da kun hvis du har lagt en imponerende innsats for dagen for å finne alternative løsninger.

«Jeg har dårlig råd, og denne mulkten er da urimelig høy»

Økonomiske vanskeligheter er aldri grunnlag for å slippe tvangsmulkt. Beløpet beregnes med en fast daglig sats fra forfallsdato til leveringsdato, og hvorvidt det er «rimelig» eller ei, betyr ingenting.

Vil du likevel klage på en tvangsmulkt?

Hvis du har en helt annen grunn enn disse til å mene at vedtaket er feil, kan du kan klage til skatteetaten innen seks uker. Da er det først og fremst viktig at du sender klagen innen fristen – hvis du ikke har all relevant dokumentasjon på det tidspunktet, kan du eventuelt ettersende den senere. Det er også mulig å be om utsettelse av klagefristen.

Be om utsettelse av klagefristen om nødvendig. Hvis skatteetaten opprettholder vedtaket, sendes saken videre til Skattedirektoratet for klagebehandling.

Powered by Labrador CMS