De bruker hovedboken til klimarapportering for kundene

Vi tok det vi var gode på, for å bidra til å løse et samfunnsproblem, som vi deretter tok ut til kundene og hjalp dem med klimarapporteringen, forklarer Amesto-leder Arild Spandow.

Publisert Sist oppdatert

Amesto er blant aktørene innen regnskapsbransjen som ofte trekkes frem når de ordene regnskap og innovasjon nevnes i samme setning. Godt hjulpet, selvsagt, av at lederen i det familieeide konsernet er blant de mer synlige på scener og i sosiale medier.

Hva består denne innovasjonen i, og hvordan påvirker den leveransen ut til kundene? Det dro vi til kontoret deres i Kværnerbyen i Oslo for å få svar på. I tillegg til Arild møtte vi lederen for to selskaper som er sentrale for konsernets innovasjon, Amesto AccountHouse og Amesto TechHouse, Siri Nilssen.

Hun har jobbet i Amesto siden 2014. Før det hadde hun ledende roller innen økonomistyring hos Adecco, Lindorff og Kistefos, og karrieren sin begynte hun som revisor i PwC. 

 

Systemuavhengig og teknologitungt miljø

Amesto AccountHouse og Amesto TechHouse har over fire tusen kunder, og er uavhengige av systemleverandører. Det innebærer en stor digital geografi av løsninger for bokføring, fakturahåndtering, avstemming, konsolidering, årsoppgjør – og alle andre ting som har med regnskap å gjøre. 

– Med Amesto TechHouse har vi et miljø som evner å tilpasse teknologi til kundenes ulike behov. Med ConnectMyApps på huset, har vi dessuten et lag som har spesialisert seg på å knytte sammen data fra ulike kilder, og det gjør det også enklere for oss å være systemuavhengige. Begge disse bedriftene viser at vi mener alvor når vi sier at vi hjelper kundene med å hente ut potensialet i ny teknologi. Det handler blant annet om å gi kundene økt effektivitet og bedre innsikt, sier Spandow. 

Søkte en løsning på kundenes økende rapporteringskrav

Innovasjonen handler imidlertid om mer enn tradisjonell økonomistyring. Næringslivet får stadig nye rapporteringskrav, ikke minst knyttet til det grønne skiftet. Spandow innrømmer at Amesto samtidig har slitt med å skape et ektefølt eierskap til mantraet deres – people, planet, profit. 

– I flere år var det samfunnsansvarlige planet-begrepet knyttet mest til veldedige bidrag, noe som aldri klarte å gjøre de ansatte så stolte og begeistret som vi håpet på. Så vi stilte oss spørsmålet om vi kunne koble egne ambisjoner innen samfunnsansvar med det vi faktisk leverte til kundene. Det positive svaret på spørsmålet har Siri spilt en viktig rolle for å løse, sier han. 

Nilssen forklarer:

– Vi hørte fra kundene at de var under et betydelig press: Det handlet om nye forventninger til ansvarlighet fra deres kunder og eget styre, om krav i den såkalte EU-taksonomien og åpenhetsloven, og om hva som skulle til for å vinne offentlige anbud. Samtidig hadde mange av våre kunder begrenset mulighet til å løse utfordringene ved å kjøpe seg ut av det ved å bestille en klimarapport fra dyre konsulenter, sier hun. 

Fra hovedbok til klimarapport støttet av bærekraftskompetanse

De fleste av bedriftens klimaavtrykk knytter seg til innkjøp, som igjen har et avtrykk i regnskapet og hovedboken. Dette er data som Amesto har direkte tilgang til hos kundene.

– Vi har dessuten den teknologiske innsikten til å omsette data fra hovedboken til håndfaste data om klima. Igjen har vi hatt nytte av den teknologiske innsikten fra konsernets tverrfaglige kompetanse. Det handler kort fortalt om å finne frem til hva som er de viktigste kildene til for eksempel energibruk og utslipp hos kundene, og så bruke økonomiske transaksjonsdata til å hente ut klimadata som kan brukes til presis rapportering, sier Nilssen.

Endringene hun så komme, og kompleksiteten i bærekraftsområdet, var en viktig årsak til at Nilssen selv tok en executive master i sustainable business strategy. Samtidig ble bærekraftsrådgiverne i Amesto Footprint en del av leveransen.

– Vi kobler de tekniske løsningene sammen med kompetanse fra Amesto Footprint, ledet av Christine Lundberg Larsen - tidligere leder for Regnskap Norge. De hjelper oss å prioritere de viktigste «fotsporene» i regnskapet. Kort sagt gjør mennesker og teknologi det mulig å levere klimaregnskap, basert på regnskapstall, til en rimeligere måte med vel så god kvalitet, sier Nilssen.

Blant landets mest innovative

Klimarapportering, intraprenørstrategien med nye interne virksomheter samt verdigrunnlaget (people, planet, profit) er sentrale årsaker til at Amesto fire år på rad er kåret til å være en av Norges 25 mest innovative bedrifter av Innomag. Det er et utvalg av virksomheter kjent for å være nyskapende, blant dem Tibber, Autostore, Tomra og Aker BioMarine. Men av alle sammen er det kun Amesto som driver med regnskap og økonomistyring. 

Powered by Labrador CMS