Fra CFO til CVO: Finansdirektørens nye rolle

«Det man måler er det man får», sier Storebrands CFO Lars Løddesøl. Derfor mener han det er helt riktig å bruke CFOs ekspertise til å skape endring på andre områder. Han fronter nå begrepet Chief Value Officer (CVO) for å speile fremtidens utvidede CFO-rolle.

Finansdirektør Lars Løddesøl i Storebrand fortalte nylig på TheVITs seminar «Lederperspektivet, møteplassen for ledere som vil» om sin transisjon fra CFO til CVO.
Publisert

– Når ansatte forstår, tror på og handler ut fra et felles formål utover bare det å tjene penger, blir de mer motiverte, engasjerte, innovative og endringsdyktige. Gitt min rolle er jeg opptatt av finansielle verdier, og dette gir et utrolig godt utgangspunkt for å skape dem.

Det sier Lars Løddesøl, finansdirektør i Storebrand. Det er en tittel som på engelsk vanligvis forkortes til CFO, men for to år siden fikk han ansvaret for bedriftens bærekraftsarbeid – i tillegg til sine tradisjonelle finansoppgaver. 

Over og under isfjell-kanten

– Bærekraft passet godt inn i CFO-området, og får nok større gjennomslagskraft i organisasjonen når det er plassert i økonomiavdelingen fremfor andre steder. For meg var dette en helt naturlig endring, som også gjorde at jeg gikk fra Chief Finance Officer til Chief Value Officer, sier han.

Forskjellen på de to titlene illustrerer han med et isfjell, der den tradisjonelle CFO-rollen bare fokuserer på toppen – finansielle resultater og risikostyring – mens en CVO forstår at bedriftens finansielle verdiskapning bygger på kostnader og inntekter, som i sin tur bygger på alle de andre tingene som «ligger i vannet» under det synlige isfjellet: Mangfold, bærekraft, innovasjon, omstillingsdyktighet – og mere til.

Nøkkelbudskapet er at dette ikke går på bekostning av den finansielle verdiskapningen, men derimot bidrar til å bygge finansielle resultater på lang sikt.

Strategisk robusthet

Løddesøl fortalte nylig om dette på seminaret «Lederperspektivet, møteplassen for ledere som vil», et arrangement som TheVIT har lansert for å stimulere ledere til refleksjon og ettertanke utover sedvanlige og umiddelbare forretningshensyn. – og første samling var fullsatt.

Her fortalte Løddesøl blant annet at Storebrand nylig brukte et halvt år på å involvere hundrevis av ansatte i å utvikle et formål om «å skape en fremtid å glede seg til». Som verdidirektør bidrar han til å sikre at organisasjonen kan stå robust i en stadig mer usikker verden, og trekker frem fire hovedprinsipper for strategiarbeid:

Det er ikke noe poeng å lage en bærekraftsstrategi som er noe annet enn selskapets strategi

Lars Løddesøl,
CFO/CVO Storebrand

– Være forberedt på endringer, tåle kortsiktige svingninger, være endringsdyktig, og ha fantasien til å se nye muligheter når verden endrer seg.

Han legger til at dette rammeverket støttes av studier fra BCG, som viser at robusthet handler om å være forberedt (anticipating), absorbere sjokk (absorbing), tilpasse seg (adapting) og tenke nytt om virksomheten når forutsetningene endres (reimagination).

Bærekraftig strategi, ikke bare bærekraftsstrategi

Et viktig poeng for Løddesøl er distinksjonen mellom en isolert bærekraftsstrategi og en helhetlig bærekraftig strategi:

– Når du lager en strategi, så er det viktig at den strategien er bærekraftig. Det er ikke noe poeng å lage en bærekraftsstrategi som er noe annet enn selskapets strategi – det er en feilslått oppskrift som hverken vil skape verdi for selskapet eller fremskritt i verden, sier han.

Stein-Ragnar Noreng, adm. direktør i TheVIT, var også innom dette i sitt innlegg på seminaret, hvor han belyste viktigheten av en helhetlig tilnærming og CFOs viktige rolle: 

– Vi i TheVIT er opptatt av hvordan virksomheter må ha et helhetlig perspektiv for å nå sine mål. Selskapene må se sammenhengen mellom strategi, teknologi og mennesker for å skape resultater. Her har CFO en viktig funksjon, slo Noreng fast.

Powered by Labrador CMS