Revisjons- og konsulentbransjen er en viktig driver for likestilling og mangfold
Vi trenger en arbeidsmiljølov som anerkjenner hybridarbeid som den likestillingsdriveren det er, skriver EY-partner og styreleder i Revisorforeningen, Johan Lid Nordby.



De store konsulent- og revisjonshusene i Norge ansetter hvert år noen tusen nyutdannede. Det gjør dem til viktige drivere for å fremme likestilling og mangfold.
Likestilling- og mangfoldsarbeid har den siste tiden vært gjenstand for diskusjoner og kontroverser verden over. Debatten har tidvis vært svært polarisert, og ord har de siste månedene også blitt til handling. Slik sett kan Norges, og ikke minst revisjons- og konsulentbransjens bidrag, til et mer likestilt samfunn i det store perspektivet føles lite. Men, det er likevel langt fra tilfellet.
I 2023 økte eksempelvis andelen kvinner innen revisjon hos de største revisjonsselskapene til nærmere 48 prosent i løpet av året. Man skulle kanskje tro at dette var en selvfølge, men man har oppnådd denne likheten gjennom målrettet arbeid.
Likestilling er ikke bare en etisk forpliktelse, men også en forretningsstrategi.
Johan Lid Nordby,
EY
Det er likevel fortsatt en vei å gå før vi er i mål.
For mens andelen kvinner og menn nesten er den samme, blir bildet skjevere jo lengre vi kommer opp i selskapshierarkiene. Samtidig er det all grunn til å tro at dette går riktig vei. Vi skal fortsette ansette og forfremme de beste, og da må vi være attraktive for en størst mulig populasjon. Likestilling og mangfold er ikke nødvendigvis noe man skal måle kvantitativ, for reell likestilling handler om like muligheter, uavhengig av hvem man er.
Som småbarnsfar og partner i ett av de store revisjonsselskapene (EY), har jeg med glede selv sett hvordan denne forandringen har kommet de siste årene. Jeg tror det handler om mer tilrettelagt arbeid, jevnere fordeling av familieforpliktelser, fleksibilitet og hybridkontor.
For selv om kundene selvsagt kommer først, er det klart at fleksibilitet åpner arbeidslivet for flere. Det betyr eksempelvis at man kan kombinere småbarnslivet med toppstillinger, eller at man kan fortsette å jobbe i de store byene, samtidig som man kan bo noe utenfor sentrum. Fleksibilitet er et gode vi må verne om, og krysse fingrene for at lovgiverne snart blir enige. Slik kan vi få en arbeidsmiljølov som anerkjenner hybridarbeid som den likestillingsdriveren det er.
Likestilling er ikke bare en etisk forpliktelse, men også en forretningsstrategi. Mangfoldige team som reflekterer samfunnet vi lever i, er bedre rustet til å møte kundenes behov og utfordringer. Økningen i søkertallene til revisjonsbransjen er et positivt tegn, men vi må fortsette å presse på for å sikre at denne veksten også gjenspeiles i ledelseslagene.
Fordomsfri rekruttering er avgjørende for å tiltrekke seg talenter fra alle samfunnslag. I EY, som i mange andre revisjons- og konsulentselskaper, jobber vi aktivt med å skape et inkluderende arbeidsmiljø der alle har mulighet til å lykkes. Vi er stolte av å være en del av et land som har nedfelt aktivitets- og redegjørelsesplikt i lovverket, noe som gir oss et solid grunnlag for å drive endring.
Konsulent- og revisjonsbransjen er blant de største rekruttererne i Norge. Vi har muligheten til å forme fremtiden, og det gjør vi best med å ta tak i dag. For å sitere fra en global kampanje ett av de store revisjonsselskapene hadde for noen år siden, og som traff meg godt: Imagine what happens when great minds don’t think alike.