Nå er VSME klar på norsk
Finansdepartementets bebudede oversettelse av europeiske rapporteringsstandarder for frivillig bærekraftsrapportering (VSME) er nå klar på norsk. Departementet anbefaler norske foretak som rapporterer bærekraftsinformasjon på frivillig basis om å følge denne standarden.

Nye regler i regnskapsloven om bærekraftsrapportering trådte i kraft 1. november 2024, med virkning fra regnskapsåret 2024 for de største noterte foretakene. Unoterte små og mellomstore foretak har ikke plikt til å utarbeide bærekraftsrapportering etter regnskapsloven. Foretakene kan likevel bli etterspurt slik informasjon fra banker og investorer, eller fordi de inngår i verdikjeden til større foretak med rapporteringsplikt.
For å legge til rette for sammenlignbar frivillig rapportering, har det rådgivende ekspertorganet «European Financial Reporting Advisory Group» (EFRAG) utarbeidet forslag til felleseuropeiske rapporteringsstandarder som mindre foretak skal kunne benytte for frivillig bærekraftsrapportering («Voluntary standard for non-listed micro-, small- and medium-sized undertakings», VSME).
– Oversettelsen av VSME-standarden til norsk er et tiltak for å gjøre det lettere for mindre foretak å utarbeide sammenlignbar rapportering som etterspørres av banker og større foretak. Rapportering etter samme standard kan bidra til besparelser både for selskapene og brukerne av informasjonen, sier statssekretær Torgeir Micaelsen (Ap).
Finansdepartementet anbefaler at små og mellomstore norske foretak som utarbeider bærekraftsrapportering på frivillig basis følger VSME-standarden. Store norske foretak med rapporteringsplikt bør se hen til VSME når de etterspør bærekraftsinformasjon fra små foretak i sine verdikjeder.
- EFRAGs standard for frivillig bærekraftsrapportering for unoterte SMB-er (VSME) (norsk oversettelse)
Oversettelsen av VSME til norsk er ikke godkjent eller kvalitetssikret av EFRAG.
Høring om utsatt rapporteringsplikt for enkelte foretak
Finansdepartementet sendte 11. april 2025 et forslag om å utsette innføringen av nye krav til bærekraftsrapportering i regnskapsloven på høring. Etter forslaget utsettes rapporteringspliktige for foretak som etter gjeldende overgangsregler skal rapportere for første gang for regnskapsårene 2025 eller 2026 til henholdsvis 2027 og 2028. Høringsfristen er 23. mai 2025.
Departementet anbefaler at store foretak som får utsatt rapporteringsplikt, men som likevel utarbeider bærekraftsrapportering på frivillig basis for regnskapsåret 2025, utarbeider rapporteringen i tråd med etablerte standarder som VSME. Foretak som rapporterer frivillig, kan også benytte standarden for store foretak (ESRS), dersom de vurderer at denne standarden er bedre tilpasset foretakets virksomhet.
EU-kommisjonens forslag om forenklinger i krav til bærekraftsrapportering
Som del av en pakke med forenklingsforslag for næringslivet («Omnibus I») la EU-kommisjonen 26. februar 2025 et forslag til et direktiv som bl.a. forenkler gjeldende krav til bærekraftsrapportering i EUs regnskapsdirektiv. Etter forslaget skal plikten til å utarbeide bærekraftsrapportering bare gjelde for store foretak med over 1 000 ansatte og morforetak i store konsern med over 1 000 ansatte.
Etter forslaget settes det klarere rammer for hvilken informasjon rapporteringspliktige foretak skal kunne be om fra ikke-rapporteringspliktige foretak i verdikjeden. Rammene for hvilken informasjon som foretak skal kunne be om, skal følge av en standard for frivillig bærekraftsrapportering som etter forslaget skal vedtas som en delegert forordning av EU-kommisjonen. Etter forslaget skal VSME-standarden danne utgangspunkt for standarden som EU-kommisjonen skal vedta.
Direktivforslaget ligger fortsatt til behandling i Rådet og Parlamentet. Finansdepartementet vil vurdere hvordan eventuelle endringer i krav til bærekraftsrapportering som følger av forenklingsdirektivet bør gjennomføres i Norge etter at det er oppnådd enighet i EU. Utgangspunktet er at norske foretak til enhver tid bør stå overfor de samme kravene til bærekraftsrapportering som foretak i EU.