Utsetter krav om bærekraftsrapportering

Finansdepartementet har bestemt at rundt tusen norske foretak får utsatt nye krav til bærekraftsrapportering med to år, i tråd med EUs «Stopp klokken»-direktiv.

Finansminister Jens Stoltenberg er tydelig på at norske foretak skal ha samme krav til bærekraftsrapportering som foretak i EU.
Publisert Sist oppdatert

Finansdepartementet har i dag fastsatt endringer i overgangsregler om innføring av nye krav til bærekraftsrapportering i regnskapsloven. 

Endringene innebærer at rapporterings­plikten for grupper av foretak som i utgangspunktet skulle ha begynt å rapportere etter de nye reglene for regnskapsårene 2025 eller 2026, utsettes med to år. Dette er i tråd med det såkalte Stopp-klokken-direktivet fra EU (direktiv (EU) 2025/794).

Disse omfattes

Følgende norske foretak får utsatt rapporteringsplikt fra regnskapsåret 2025 til regnskapsåret 2027:

  • Store foretak som har færre enn 500 ansatte eller som ikke er foretak av allmenn interesse
  • Morforetak i store konsern med færre enn 500 ansatte eller som ikke er foretak av allmenn interesse

Følgende norske foretak får utsatt rapporteringsplikt fra regnskapsåret 2026 til regnskapsåret 2028:

  • Små og mellomstore noterte foretak
  • Store foretak som er mindre og ikke-komplekse finansforetak, egenforsikringsforetak eller egenforsikringsforetak for gjenforsikring

Vurderer ytterligere regelendringer senere

Et forslag fra EU-kommisjonen om et direktiv som blant annet forenkler krav til bærekraftsrapportering i regnskapsdirektivet, ligger til behandling i Rådet og Parlamentet i EU. 

Finansdepartementet understreker at de følger regelverksarbeidet i EU tett, og at de kommer til å vurdere behovet for ytterligere endringer i overgangsreglene for å sikre at norske foretak står overfor samme krav til bærekraftsrapportering som foretak i EU.

Detaljert informasjon om innføringen av regler for bærekraftsrapportering finner du på regjeringens nettsider.

Powered by Labrador CMS